dijous, 15 de desembre del 2016

CONDICIONS PER QUE HI HAGUI VIDA

Aquestes són les principals condicions per que hi hagi vida:
 
1- La distància al sol: L'aigua és imprescindible per a la vida. El nostre planeta no està ni lluny ni a prop del sol. Això fa que la temperatura mitjana del planeta sigui de 15 º C, això fa que puguem trobar aigua en estat líquid.

2- Tamany: Si la terra fos més petita, la seva massa no podria atreure per gravetat la seva atmosfera protectora i seria tan espessa i densa que no deixaria passar la llum del sol. També atrapa les radiacions d'alta energia.

3- El manteniment d'una atmòsfera: L'atmosfera és rica en oxigen, la qual cosa facilita el procés vital de la respiració.

4- La capacitat d'excreció: els éssers vius han de ser capaços d'expulsar les seves substàncies de rebuig.

ESCALES

 Aquestes són les escales més importants:

Escala de mercalli
És una escala que mesura el grau de destrucció en 12 graus de danys
ESCALA DE RITCHER
·Mesura l' energia que despren  un sisme



dijous, 24 de novembre del 2016

LES PLAQUES TECTÒNIQUES

Una placa tectònica o litosfèrica és una de les parts mòbils que formen la segona capa més superficial de la Terra (la litosfera). Aquestes plaques formen un mosaic en forma de trencaclosques i estan en moviment continu a causa dels corrents convectius del mantell superior. Les plaques litosfèriques suren damunt d'una capa pastosa anomenada astenosfera que s'estén fins a una profunditat de aproximadament 250 quilòmetres.

 Les plaques més grans són les següents:

- Africana, placa tectònica continental que cobreix l'Àfrica.
- Antàrtica, placa tectònica continental que cobreix l'Antàrtida.
- Australiana, placa tectònica continental que cobreix Austràlia, formava un continu amb la placa índica fa 50-55 milions d'anys.
- Eurasiàtica, placa tectònica continental que cobreix Euràsia.
- Nord-americana, placa tectònica continental que cobreix l'Amèrica del Nord i la Sibèria nord-oriental.
- Pacífica, placa tectònica oceànica que cobreix el Pacífic.
- Sud-americana, placa tectònica continental que cobreix l'Amèrica del Sud.


Divergents: són límits en els quals les plaques se separen unes d'unes altres i, per tant, emergeix magma des de regions més profundes (per exemple, la dorsal mesoatlántica formada per la separació de les plaques d'Euràsia i Amèrica del Nord i les d'Àfrica i Sud-amèrica).
Convergents: són límits en els quals una placa xoca contra una altra, formant una zona de subducció (la placa oceànica s'enfonsa baix de la placa continental) o un cinturó orogénico (si les plaques xoquen i es comprimeixen). Són també coneguts com a "vores actives".
Transformantes: són límits on les vores de les plaques es llisquen una pel que fa a l'altra al llarg d'una falla de transformació.

dimarts, 22 de novembre del 2016

QUE ES UN TSUNAMI?





   Onada lliure transoceànica de gran potència, produïda per una commoció sísmica, que en arribar a la costa adquireix dimensions gegantines de desenes de metres i té efectes catastròfic.
Un tsunami és una sèrie d'ones procedents de l'oceà que envia grans onades d'aigua que, de vegades, aconsegueixen altures de 30,5 metres, cap a l'interior. Aquests murs d'aigua poden causar una destrucció generalitzada quan colpegen la costa.

Aquestes colpidores ones són causades normalment per grans terratrèmols submarins en les vores de la placa tectònica. Quan el sòl de l'oceà en una vora de la placa s'eleva o descendeix d'una, desplaça l'aigua que hi ha sobre ell i la llança en forma d'ones ondulants que es convertiran en un tsunami.

La majoria dels tsunamis, aproximadament un 80%, es produeixen en l'Oceà Pacífic, en el Cinturó de Foc, una àrea geològicament activa on els moviments tectònics fan que els volcans i terratrèmols siguin habituals.

Els tsunamis també poden estar causats per esllavissades de terra subterranis o erupcions volcàniques. Fins i tot poden ser llançats, com va passar amb freqüència a la Terra en l'antiguitat, per l'impacte d'un gran meteorit que es va submergir en un oceà.

Els tsunamis recorren el mar a uns 805 quilòmetres per hora, tan ràpid com un avió a propulsió. A aquest ritme poden creuar l'extensió de l'Oceà Pacífic en menys d'un dia. I els seus grans longituds d'ona impliquen que perden molt poca energia pel camí.

En un oceà profund, les ones dels tsunamis poden semblar de sol uns centímetres. No obstant això, d'acord s'aproximen a la costa i entren en aigües menys profundes, s'alenteixen i comencen a créixer en energia i altura. Les parts altes de les ones es mouen més ràpid que les seves bases el que causa que s'elevin precipitadament.




Related image 


dimarts, 15 de novembre del 2016

TERRATRÈMOL A NOVA ZELANDA

Un terratrèmol amb una magnitud de 7,8 graus que ha afectat Nova Zelanda aquest diumenge 13 de novembre ha deixat almenys dos morts. L'epicentre del sisme s'ha situat a 91 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Christchurch, minuts després de la mitjanit (migdia hora espanyola), segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units. Les autoritats han confirmat que s'ha registrat un tsunami de dos metres després del tremolor, al qual van seguir diverses rèpliques. Defensa Civil ha demanat temps per poder fer una avaluació dels danys i possibles víctimes. La policia ha confirmat la mort d'almenys dues persones després del terratrèmol.



http://internacional.elpais.com/internacional/2016/11/13/actualidad/1479038249_758810.html

QUE ES UN SISME?




Es un moviment vibratori, sacseig o tremolor de l’escorça terrestre, perceptible en una zona més o menys extensa, de durada breu, que pot ser repetitiu, provocat per l’energia generada sobtadament a la litosfera i que es propaga en forma d’ones elàstiques, com a resultat de la relaxació sobtada d’un estat de forces produït per un moviment brusc entre compartiments rocosos.

Resultado de imagen de terratremol

DIFERENCIA ENTE EPICENTRE I HIPOCENTRE

L'epicentre d'un terratrèmol és el punt a la superfície de la Terra que està directament a sobre de l'hipocentre o focus, és a dir, el punt on l'explosió subterrània s'origina. L'epicentre és el punt de la superfície terrestre més pròxim a l'hipocentre per les ones sísmiques. En canvi l'hipocentre és el punt en l'interior de la Terra on es produeix l'inici del terratrèmol.


https://ca.wikipedia.org/wiki/Epicentre

dimarts, 8 de novembre del 2016

TERRATRÈMOL AL CENTRE D'OKLAHOMA

Un terratrèmol de magnitud 5.0 va sacsejar el centre d'Oklahoma diumenge 6 de novembre a la nit, danyant diversos edificis. Múltiples rèpliques també van aconseguir la zona, segons el Servei Geològic dels EU

L'epicentre estava a una milla a l'oest de la ciutat de Cushing, el centre d'emmagatzematge de petroli cru comercial a Amèrica del Nord i l'extrem sud de l'oleoducte Keystone.

Dilluns 7 de novembre, les escoles públiques en Cushing es van tancar per avaluar els danys, i va dir que el districte escolar en un comunicat a Facebook que dues escoles tenien les teules del sostre cap avall i altres "danys cosmètics."
Enllaç

divendres, 4 de novembre del 2016

TERRETRÈMOLS A ITÀLIA


El fort terratrèmol que va sacsejar la matinada de dimecres el centre d'Itàlia ha causat la mort d'almenys 250 persones, segons el recompte provisional proporcionat aquest dijous a la tarda per Protecció Civil, que coordina les tasques de rescat i les ajudes als damnificats. Un dia abans, el primer ministre italià, Mateu Renzi, havia xifrat els ferits en 368. El sisme, de 6 graus de magnitud, va sembrar el terror a milers de llars. Mentre prossegueixen les operacions de rescat, els supervivents i les autoritats temen que es localitzin encara més víctimes sota la gran quantitat de runa. El tremolor va afectar una zona molt muntanyosa i poc poblada del centre d'Itàlia, situada a 140 quilòmetres de Roma i que ja va patir un altre devastador sisme el 2009.

Poc més de 24 hores després del gran sisme de magnitud 6 que va deixar almenys 250 morts, segons l'última actualització de dijous a la tarda, a la localitat de Amatrice, al centre d'Itàlia, la terra ha tornat a tremolar, aquest cop , amb una força menor: 4,3, segons l'Institut Italià de Geofísica i Vulcanologia. La gent ha començat a córrer a llocs oberts i els agents de seguretat i metges s'han mobilitzat als voltants del parc municipal, on milers de veïns romanen des de dimecres. Ha durat tot just uns segons, però ha despertat la por a la gent.

Parts d'edificis, que ja estan en condicions pèssimes, s'han ensorrat i algunes cornises i maons s'han desprès per l'últim sisme que viu la zona en menys de 48 hores. També s'ha ensorrat la paret de l'escola secundària del poble.